Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2014 12:15 - Салата "Райска птица"
Автор: vkusnoikrasivo Категория: Рецепти   
Прочетен: 549 Коментари: 1 Гласове:
1



Здравейте!
Днешното ми предложение за кулинарна красота е салата "Райска птица" Основните съставки в нея са моркови и червено цвекло. Морковът е изключително богат на бета-каротин (провитамин А) – 17 мг/100 г, витамини В1, В2, РР и С, минерали - желязо, фосфор, калций, калий, магнезий, йод, мед, кобалт; пектин, лецитин, целулоза, ензими, етерични масла, малко незаменими аминокиселини и фитонциди. Червеното цвекло съдържа захари, органични киселини - лимонена, ябълчна, оксалова, протеин, пектин, каротин, витамини С, В1 и В2, Е и РР, както и минерални соли на калий, магнезий, желязо, мед, цинк, кобалт, молибден, манган , флуор, бор, ванадий, йод, цезиум и рубидий. По съдържание на йод цвеклото е лидер сред зеленчуците и затова се използва широко за профилактика и лечение на хипотиреоидозата - заболяване на щитовидната жлеза, причинено от дефицит на йод. Цвеклото влияе благоприятно върху работата на бъбреците и черния дроб, нормализира дейността на стомашно-чревния тракт. Благодарение на витамин U, който се съдържа в цвеклото, действа добре при язва на стомаха и дванадесетопръстника. Цвеклото е много ценно за диабетиците, поради високото съдържание на цинк, който увеличава продължителността на действието на инсулина.
Накратко, тази салата не само радва окото и небцето, а е изключително полезна и необходима за здравето на целия ни организъм.


image

За "тялото" на пиленцето съм използвала филийка пълнозърнест хляб, отрязана наполовина и намазана с топено сирене с билки. Оченцата са от краставица, човката от морков, устните от цвекло. Опашката съм я направила във формата на ветрило, като съм редувала пластове от настъргани моркови и настъргано цвекло. Както винаги сте свободни да експериментирате в подредбата, както на вас ви харесва.

image


Добър апетит!

image



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. janabel - Браво !
02.04.2014 09:55
Открих вкуса на цвеклото преди около десет години , когато всички зеленчуци на пазара бяха от скъпи по - скъпи . Тогава реших да пробвам настъргано с ряпа и моркови . Беше върха . Направих много салати . Напоследък го варя със индрише , така изчезва вкуса на земя от него .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vkusnoikrasivo
Категория: Хоби
Прочетен: 16207
Постинги: 7
Коментари: 4
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930